Algemene Shanty info

Waar komt het woord Shanty vandaan.

 

Voor het ontstaan van het woord "Shanty" bestaan meerdere verklaringen.

De één zegt dat het woord is afgeleid van het Engelse woord "chant", wat zingen betekent.

De ander noemt het een afleiding van het Franse woord "chanter", dat eveneens zingen betekent.

Een derde verklaring is dat het een Afrikaanse oorsprong heeft. De oorspronkelijke betekenis van het woord "Shanty" is negerhut. Schepen die slaven vervoerden werden om die reden Shanty's genoemd.

Vóór de afschaffing van de slavernij waren veel zwarte slaven belast met het lossen en laden van schepen. Hun melodieën, ritmes en teksten vermengden zich met die van de Europese matrozen ( vooral Ieren en Engelsen). Dat gebeurde ook na de afschaffing van de slavernij toen veel zwarte mensen bij de koopvaardij gingen varen en daar hun liedjes zongen.

Uit deze combinatie zijn de zeemansliedjes ontstaan die we shanty's zijn gaan noemen.

Overigens komt een deel van de shanty's uit het milieu van houthakkers en goudzoekers, waarin zeelui soms enige tijd hun geluk beproefden om vervolgens, met kennis van nieuwe melodieën en teksten, weer te gaan varen.

  

 

Shanty's in soorten en maten

Men onderscheidt de shanty's naar het soort werk dat men moest uitvoeren (en vooral het tempo waarin). De meest voorkomende categorieën zijn:

Daarnaast worden soms nog de volgende categorieën genoemd:

Op deze manier is een bonte verzameling shanty's en zeemansliederen ontstaan, die door hun ritme, vrolijkheid en soms melancholie vaak en graag gezongen worden.

 

 

Waarom werden shanty's gezongen

Shanty's werden op zeilschepen gezongen om het vaak eentonige werk te verlichten. In een bepaald ritme zong de bemanning, al dan niet opgejut door een voorzanger, allerlei liederen. Op die manier ging het hijsen van het anker, het bijzetten van zeilen, het pompen of het lossen en laden van het schip een stuk plezieriger en gemakkelijker.

In de hoogtijdagen van de zeilvaart (ongeveer van 1820-1870) hadden veel zeilschepen zelfs een speciale shantyman aan boord. Veel hing van hem af. Was het een hele goede dan werkte de bemanning veel vlotter en was de stemming ook beter. Dat leverde tijdwinst en dus geld op. Een shantyman had daarom een hoge positie aan boord.

De meeste shanty's zijn dan ook in deze periode ontstaan.

 

Waarom zijn er Shantykoren

Het zingen van zeemansliederen in de ruimste zin mag zich verheugen in grote populariteit. Dit is te danken aan het feit, dat Nederlanders altijd een bijzondere band met de zee hebben gehad en aan het aanstekelijke van samen zingen.

Daarnaast zijn er koren die willen vóórkomen dat met het verdwijnen van de zeilvaart de shanty's in vergetelheid raken.

Daarom is er zelfs een International Shanty and Seasong Association (ISSA) opgericht.

 

 

Waarover gaat een shanty

De teksten van de huidige shanty's zijn over 't algemeen erg ingetogen en zachtaardige versies van erg rauwe originelen. De liedjes waren de uitlaadklep voor een naar huidige maatstaven beestachtig hard en eentonig bestaan en verhaalden vaak waar zeelui van droomden en over fantaseerden; niet zelden waren dat vrouwen.

Van veel shanty's zijn er daarom ook minimaal 2 versies: één die ze op zee zongen en de ander als er vrouwvolk of hoog bezoek aan boord was. Wat ook gebeurde is, dat men de minder fraaie woorden in een lied niet zong maar floot.